Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Η Προσπάθεια και το Αποτέλεσμα

Έχουμε ακούσει όλοι στη ζωή μας πολλές φορές ότι μετράει η προσπάθεια, όμως είναι αυτό μια πραγματικότητα ή θα θέλαμε να είναι μια πραγματικότητα; Τι μετράει τελικά; Ποια είναι η σημασία της προσπάθειας και ποια του αποτελέσματος; Οι απαντήσεις στο σημερινό άρθρο.

Τι λέγεται
«Η προσπάθεια μετράει» ακούμε ως επί των πλείστων από τους δικούς μας ανθρώπους, δηλαδή τους γονείς, τους συγγενείς και τους εκπαιδευτικούς. Οι δικοί μας άνθρωποι θέλουν να πετύχουμε στη ζωή μας για αυτό μας ενθαρρύνουν να προσπαθούμε ξανά και ξανά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και επειδή πιστεύουν στις δικές μας δυνατότητες. Αν δηλαδή αποτύχουμε σε κάτι, θα μας πουν ότι έχουμε προσπαθήσει και την επόμενη φορά, θα μας πουν πάλι πως είναι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Ηθικό κέρδος
Όλοι εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να πιστέψουμε ότι όντως μετράει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Πολλές φορές έχουμε αντικρίσει κατάματα την αποτυχία και κύματα απογοήτευσης μας πλημμύρισαν, άρα για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, είναι αναγκαίο να πιστέψουμε ότι η προσπάθεια μετράει για να κρατηθεί ζωντανή η φλόγα της ελπίδας και τελικά την επόμενη φορά να πετύχουμε. Έχουμε ανάγκη, λοιπόν, να πιστέψουμε ότι μετράει η προσπάθεια για να τα καταφέρουμε την επόμενη φορά αλλά και επειδή αποκτάμε το ηθικό κέρδος που λέγεται ελπίδα.

Το μέσο
Η προσπάθεια είναι το μέσο για την επίτευξη αποτελέσματος. Ο Bertolt Brecht αναφέρει πως «Αυτός που προσπαθεί, μπορεί να χάσει αλλά αυτός που δεν προσπαθεί, έχει ήδη χάσει.», άρα με την προσπάθεια εξασφαλίζεται η πιθανότητα για την επίτευξη του αποτελέσματος που εμείς θέλουμε, ενώ αν δεν κάνουμε χρήση της προσπάθειας, είναι σίγουρο ότι δεν θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Επομένως, για να παραχθεί αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η προσπάθεια.

Η πραγματικότητα
Πάρα πολλές φορές η πραγματικότητα διαφοροποιείται από αυτά που θα θέλαμε να ισχύουν, έτσι και με την προσπάθεια και το αποτέλεσμα. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι μετράει το αποτέλεσμα και όχι η προσπάθεια που καταβάλλαμε. Στη ζωή ενός ανθρώπου έχει διαπιστωθεί πολλάκις ότι μετράει το αποτέλεσμα σε διάφορους τομείς, οπως ο τομέας των Πανελλαδικών εξετάσεων, στον οποίο ένας υποψήφιος μπορεί να διάβαζε έναν ολόκληρο χρόνο αλλά τελικά όταν φτάσει η ώρα αυτών των εξετάσεων να αγχωθεί τόσο πολύ που να ξεχάσει όσα μάθαινε εκείνο τον χρόνο και το αποτέλεσμα, τελικά να μην είναι ανάλογο της προσπάθειας. Σε μια τέτοια περίπτωση τι θα μετρούσε; Η προσπάθεια του υποψηφίου ή το αποτέλεσμα; Σαφώς και το αποτέλεσμα και στην περίπτωσή μας τα μόρια του υποψηφίου που καθορίζουν τη σχολή που θα μπει.

Ακύρωση
Το αποτέλεσμα που προκύπτει μπορεί να δικαιώσει αλλά μπορεί και να ακυρώσει την προσπάθεια που κάναμε για να πετύχουμε τον στόχο μας. Ήδη αναφέρθηκε στο άρθρο ένα παράδειγμα με τον υποψήφιο στις Πανελλήνιες εξετάσεις και υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα στη ζωή. Αυτό που κοιτάνε όλοι και εμείς που έχουμε κάνει την προσπάθειά μας, είναι το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα έχουν δικαιωθεί οι προσπάθειές μας αλλά  πρακτικά δεν θα έχει καμία σημασία, γιατί πετύχαμε τον σκοπό μας, που ήταν και το ζητούμενο και η προσπάθεια που μπορεί να καταβλήθηκε μπορεί να ήταν ελάχιστη, μπορεί και μέγιστη αλλά το αποτέλεσμα, ίδιο. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, υπάρχει ακύρωση των προσπαθειών μας και θα πρέπει να καταβάλλουμε νέες προσπάθειες για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Διαπιστώνεται ότι η προσπάθεια είναι υπηρέτης του αποτελέσματος και τίποτα παραπάνω.

Συμπέρασμα
Αυτό που προκύπτει είναι ότι η προσπάθεια είναι απαραίτητη μόνο ως μέσο για την πάραξη αποτελέσματος και για να μας δίνει ηθικό κουράγιο στις αποτυχίες, ώστε να οδηγηθούμε στις επιτυχίες. Αυτό που μπορούμε να εξαργυρώσουμε στην ουσία είναι το αποτέλεσμα και όχι την προσπάθεια, η οποία όμως είναι απαραίτητη για να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα, το οποίο και αξιοποιούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου