Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Συγκεντρώνοντας τα σημαντικά λάθη των γονιών

Οι γονείς συχνά εξαιτίας της ματαιοδοξίας τους πιέζουν τα παιδιά τους για την επιτυχία και την καταξίωση με σκοπό την ηθική ικανοποίηση των ίδιων. Αυτή η πίεση έχει ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχολογία των παιδιών. Διαβάστε το κείμενο που μου στάλθηκε από μια αναγνώστρια του ιστολογίου.

Τους βλέπω συχνά γύρω μου. Τους ακούω και προσπαθώ να τους καταλάβω. Γονείς που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν αναγνώριση ή για να αισθανθούν οι ίδιοι υπερήφανοι. Γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να αναπνεύσουν και που δε διστάζουν να τα εκβιάσουν ψυχολογικά προκειμένου να περάσει το δικό τους, αλλά υπερηφανεύονται ότι δίνουν στα παιδιά τους ελεύθερη βούληση. 

Θυμίζουν στα παιδιά τους συνέχεια πόσο ''θυσιάζονται'' για να τα σπουδάσουν, όπως και το ότι τα συντηρούν οικονομικά. Γονείς που χρησιμοποιούν πληθυντικούς, ''περάσαμε'', ''σπουδάσαμε'', ''διαβάσαμε'', ''γράψαμε'' γιατί δε θέλουν να αφήσουν το παιδί να γίνει αυτόνομο και να πετύχει κάτι μόνο του! 

Αγαπητοί γονείς, αφήστε τα παιδιά σας να αναπνεύσουν! Αφήστε τα να γίνουν αυτόνομα, άνθρωποι που σπουδάζουν μόνοι, πετυχαίνουν μόνοι, διαβάζουν μόνοι και που δε χρειάζονται κανένα φωστήρα ενδιάμεσα. Αφήστε τα παιδιά να ακολουθήσουν τον ήχο της εσωτερικής τους φωνής.

Η ευτυχία δεν είναι συνυφασμένη με τη Νομική και την Ιατρική μόνο, ούτε με τα πτυχία που καρφώνουμε σε ένα τοίχο. Η ευτυχία έρχεται στη ζωή μας όταν πορευόμαστε σε αυτή τη ζωή και είμαστε ο εαυτός μας, όχι κάποιος άλλος.

Γονείς, αγαπήστε τα παιδιά σας ανυπόκριτα και αληθινά. Όχι επειδή ψάχνετε κάποιον διάδοχο, αλλά επειδή θέλετε το παιδί σας να γίνει ένας αυτόνομος, μοναδικός άνθρωπος που θα τραβήξει τη δική του πορεία μέσα σε αυτή την ανηφόρα που λέγεται ζωή…


Πηγή: Μαρία Σκαμπαρδώνη, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου