Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Facebook και προσωπικά δεδομένα

Για να χρησιμοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα συνήθως για αντάλλαγμα δίνουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Το θέμα είναι πως το Facebook συλλέγει πάρα πολλά προσωπικά δεδομένα σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τι ξέρει για εμάς το Facebook και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Προσωπικά δεδομένα και προφύλαξή τους
Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο γνωρίζει πολλά πράγματα για το άτομό μας με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορούμε να μην δίνουμε κανένα προσωπικό στοιχείο στο Facebook, μπορούμε όμως να περιορίσουμε δραστικά τα προσωπικά δεδομένα που κοινοποιούμε σε αυτό.

1) Εμφάνιση, ηλικία, ονοματεπώνυμο
Κάνοντας εγγραφή στο Facebook μας ζητά κάποια προσωπικά στοιχεία, εκ των οποίων το όνομα και το επίθετό μας και την ηλικία μας. Την εμφάνισή μας το Facebook την μαθαίνει αφού προσθέσουμε μια φωτογραφία προφίλ στην αρχή και εισάγοντας φωτογραφίες μας στη συνέχεια.

Αντιμετώπιση: Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Facebook, είμαστε υποχρεωμένοι από τους όρους χρήσης του να δώσουμε το πραγματικό μας ονοματεπώνυμο και την πραγματική μας ηλικία. Αν δεν θέλουμε το Facebook να γνωρίζει την εμφάνισή μας, μπορούμε να μην μοιραζόμαστε δικές μας φωτογραφίες στην πλατφόρμα. Καλό επίσης θα είναι να απενεργοποιήσουμε την αναγνώριση προσώπου από τις ρυθμίσεις.

2) Τόπος καταγωγής, διαμονής, θέση
Το Facebook μας δίνει την δυνατότητα να προσθέσουμε τον τόπο καταγωγής καθώς και τον τόπο διαμονής. Αν βάλουμε αυτά τα στοιχεία, το Facebook αυτομάτως τα γνωρίζει. Επιπλέον, έχει την δυνατότητα να γνωρίζει και τα μέρη στα οποία πηγαίνουμε αν κάνουμε κοινοποιήσεις παρουσίας (check in), αλλά και την ακριβή μας θέση, αν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία μας.

Αντιμετώπιση:
 Αν δεν θέλουμε το Facebook να μην ξέρει από πού καταγόμαστε ή πού μένουμε μπορούμε να μην εισάγουμε αυτά τα στοιχεία. Επίσης συνιστάται να απαγορεύσουμε στο Facebook να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία μας και να μην κάνουμε check in πολύ συχνά.

3) Συνομιλίες, παρακολούθηση, messenger
Τόσο η εφαρμογή του Facebook, τόσο και η εφαρμογή του για την αποστολή μηνυμάτων Messenger έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής και ακούνε τις συζητήσεις που κάνουμε και χρησιμοποιούν την κάμερα για να μας δουν.

Αντιμετώπιση: Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού μας και απενεργοποιούμε το δικαίωμα των εφαρμογών Facebook και Messenger σχετικά με την πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια δυνατότητα που απαιτεί πρόσβαση μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα δικαιώματα πάλι για λίγο και μετά να τα κλείσουμε ξανά.

4) Ενδιαφέροντα, πεποιθήσεις, προσωπικότητα
Αν δηλώσουμε ότι μας αρέσει κάτι, τότε αυτόματα δίνουμε στο Facebook πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντά μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώσει ότι του αρέσει η σελίδα του Ολυμπιακού, τότε είναι φανερό ότι ο χρήστης αυτός είναι Ολυμπιακός. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε όποια σελίδα ή δημοσίευση κάνουμε like και έτσι το Facebook μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την προσωπικότητά μας, ειδικότερα αν έχουμε δηλώσει τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις μας.

Αντιμετώπιση: Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα παρά μόνο να περιορίσουμε τα likes σε σελίδες και δημοσιεύσεις. Πάντως αν δεν θέλουμε το Facebook να ξέρει ποια ομάδα υποστηρίζουμε για παράδειγμα μπορούμε να μην κάνουμε like στην σελίδα που διατηρεί η ομάδα μας στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο.

5) Κοινοποίηση δεδομένων σε εφαρμογές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook για διαφημιστικούς σκοπούς κοινοποιεί σε τρίτους τα προσωπικά δεδομένα που του δίνουμε και έτσι δεν τα γνωρίζει μόνο αυτό. Επιπλέον, αν εμείς χρησιμοποιούμε εφαρμογές παιχνιδιών, οι οποίες μετέρχονται το Facebook ως πλατφόρμα, δίνουμε και σε αυτές τις εφαρμογές τα προσωπικά μας στοιχεία.

Αντιμετώπιση: Την κοινοποίηση των δεδομένων μας στο Facebook δεν μπορούμε να την περιορίσουμε, ωστόσο αυτό μπορούμε να το κάνουμε στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε. Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις και μετά στην ενότητα «εφαρμογές και ιστότοποι» και εκεί ορίζουμε σε ποια προσωπικά μας στοιχεία μπορούν να έχουν πρόσβαση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου