Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Η γέννησις του σωτήρος Χριστού

Κάθε χρόνο, τέτοιον καιρό, τέτοια μέρα γιορτάζουμε την γέννηση του Ιησού Χριστού, ο οποίος ήρθε για να φέρει την καλοσύνη και την αγάπη. Σε αυτό εδώ το άρθρο θα δούμε μαζί πώς γεννήθηκε ο Χριστός. Σίγουρα πάντως δεν ήρθε σε αυτόν τον κόσμο με τυμπανοκρουσίες και ύφος βασιλιά αλλά ταπεινά μέσα σε μια φάτνη με σεβασμό στους ανθρώπους.

Εννιά μήνες πριν, η Μαρία, γυναίκα του Ιωσήφ, μαθαίνει από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι είναι έγκυος και ότι μέσω αυτής ο Υιός του Θεού θα έρθει στον κόσμο μας. Η Μαρία, ήταν παρθένα και συνέλαβε μέσω του Αγίου Πνεύματος, με τρόπο υπερφυσικό! Όπως ήταν λογικό ο Ιωσήφ δυσκολεύτηκε να την πιστέψει και έτσι ο Αρχάγγελος εμφανίστηκε και στον Ιωσήφ.

Κάποια μέρα, διατάχθηκε από την αυτοκρατορία να γίνει απογραφή του πληθυσμού και έτσι όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να επιστρέψουν στις περιοχές, όπου και γεννήθηκαν. Έτσι, ο Ιωσήφ πήρε την παρθένο Μαρία και ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Βηθλεέμ. Το ταξίδι ήταν δύσκολο και κουραστικό, όμως έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Η Μαρία ήταν πάνω σε ένα γαϊδουράκι και ο Ιωσήφ την ακολουθούσε και τελικά καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η Βηθλεέμ ήταν γεμάτη κόσμο και όλα τα πανδοχεία γεμάτα. Ο Ιωσήφ καθησυχάζει την Μαρία και την διαβεβαιώνει ότι θα βρει μέρος να μείνουν, μόνο που αυτό έπρεπε να γίνει γρήγορα, δεδομένου ότι η Μαρία ήταν ετοιμόγεννη! Ο Ιωσήφ δεν καταφέρνει να βρει κάποιο μέρος ή κάποιο δωμάτιο σε κάποιο πανδοχείο. Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά τους κάποιος και τους λέει ότι υπάρχει μια φάτνη, όπου εκεί η Μαρία θα μπορούσε να γεννήσει το μωρό της με ασφάλεια, παρόλο που δεν ήταν και ο πιο άνετος χώρος.

Η παρθένος Μαρία γεννά τελικά το μωρό της! Ο Ιωσήφ και η Μαρία ήταν πολύ ευτυχισμένοι και αμέσως κατάλαβαν ότι το μωρό τους είναι ξεχωριστό! Ιδού το Θείο Βρέφος! Έξαφνα στον ουρανό η πλάση φωτίστηκε και εκεί όπου οι βοσκοί πρόσεχαν τα πρόβατά τους εμφανίζεται ένας Άγγελος, ο οποίος τους λέγει «Μην ανησυχείτε! Σας φέρνω νέα καλά! Σήμερα γεννήθηκε ένας νέος και μεγάλος Βασιλεύς, ο Υιός του Θεού! Δείτε το φωτεινό Άστρο. Ας το ακολουθήσουμε και θα μας οδηγήσει σε Αυτόν». Οι βοσκοί ακολούθησαν το φωτεινό Άστρο και θαυμασμός πλημμύρισε τις ψυχές τους! «Πρέπει να του πάμε δώρα τα νεογέννητα αρνάκια μας!», σκέφτηκαν.

Εν τω μεταξύ στα βάθη της ανατολής ζούσαν τρεις μάγοι, οι οποίοι είδαν το φωτεινό Άστρο! Έψαξαν τα βιβλία τους και είδαν ότι σήμαινε ότι γεννήθηκε ένας μεγάλος Βασιλιάς! «Πρέπει να ακολουθήσουμε το Άστρο και να πάμε να δούμε εκείνο το παιδί», αναφώνησαν. Αυτοί οι τρεις σοφοί ακολουθούσαν το Άστρο και όσο η διαδρομή τους βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντησαν τον βασιλιά Ηρώδη στο παλάτι του, όπου τον ενημέρωσαν για τον ερχομό ενός νέου Βασιλιά. Ο Ηρώδης είπε ευθύς αμέσως στους μάγους ότι πρέπει να του πουν πού βρίσκεται, χωρίς ωστόσο να δείξει την αγανάκτησή του.

Μετά από πολλά χιλιόμετρα, οι τρεις μάγοι φτάνουν στην φάτνη ακολουθώντας τον φωτεινό Αστέρα! Οι τρεις σοφοί ανέφεραν στον Ιωσήφ ότι έμαθαν ότι γεννήθηκε ένας μεγάλος Βασιλιάς και ότι ο φωτεινός Αστέρας τους οδήγησε στην φάτνη. Ο Ιωσήφ τους έδειξε τον μικρό Χριστό και αυτοί τον προσκύνησαν και ο καθένας τους του προσέφερε ένα δώρο: Χρυσό, λιβάνι και σμύρνα. Ύστερα, οι τρεις μάγοι αναχώρησαν από την φάτνη, όμως σταμάτησαν κάπου να κοιμηθούν. Οι τρεις μάγοι είδαν στον ύπνο τους έναν Άγγελο, ο οποίος τους είπε: «Μην πάτε στον Ηρώδη! Θέλει να κάνει κακό στον Ιησού!» και έτσι δεν πήγαν ποτέ στο παλάτι.

Ο Ηρώδης όταν κατάλαβε ότι οι τρεις μάγοι δεν θα έρθουν ποτέ σε αυτόν έξαλλος διέταξε όλα τα μωρά στην Βηθλεέμ να σκοτωθούν, ώστε ο νέος Βασιλιάς να μην του πάρει την εξουσία. Εμφανίστηκε τότε Άγγελος στον Ιωσήφ και την Μαρία και τους ενημέρωσε για τις προθέσεις του Ηρώδη και έτσι έφυγαν από την Βηθλεέμ αμέσως! Δυστυχώς, όλα τα βρέφη στην Βηθλεέμ τα σκότωσε ο Ηρώδης και αυτά τα παιδιά έγιναν οι πρώτοι μάρτυρες του Χριστιανισμού.

Η Μαρία και ο Ιωσήφ ήξεραν ότι αυτό το βρέφος είναι ξεχωριστό! Ήξεραν πως ήταν ο Υιός του Θεού και ότι θα ήταν ο σωτήρας της ανθρωπότητας όλης και ότι στην επίγεια ζωή Του θα δίδασκε την καλοσύνη, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Ο Βασιλεύς των ουρανών, ο Ποιητής των όλων γεννήθηκε ταπεινά σε μια φάτνη έχοντας την πιο σημαντική αποστολή: Να διδάξει την αγάπη στους ανθρώπους. Ξεκίνησε την ζωή του ως πρόσφυγας και κυνηγημένος έχοντας εχθρούς από την ώρα που γεννήθηκε, όμως η καλοσύνη πάντα κερδίζει την κακία.

Αυτό το γεγονός γιορτάζουμε! Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ουσία της γιορτής των Χριστουγέννων, η οποία είναι και η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου! Ας μοιράσουμε την ευτυχία, ας μοιράσουμε την αλληλεγγύη, ας μοιράσουμε την καλοσύνη, ας ζήσουμε τη ζωή μας κοντά στον Χριστό! 

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου