Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη

Στον κόσμο αλλάζουν τα πάντα πόσο μάλλον στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική. Για πολλά χρόνια η ακροδεξιά στην Ευρώπη ήταν στην αφάνεια και συγκεκριμένα, από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Τι είναι αυτό ακριβώς που έφερε το φάντασμα της ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο; Το γεγονός ότι η ακροδεξιά έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη, μπορεί να σημαίνει ακόμα και κίνδυνο για την διεθνή κοινότητα.

Η ακροδεξιά το 1930
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει εκείνη την εφιαλτική δεκαετία του 1930, η οποία ήταν ο προπομπός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γιατί όμως αυτό; Σύμφωνα πάντα με την ιστορία εκείνη την δεκαετία ξέσπασε μεγάλη παγκόσμια κρίση, η οποία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (το οικονομικό κραχ) και αυτό επηρέασε αρνητικά τις χώρες της Ευρώπης. Οι οικονομίες των χωρών της γηραιάς ηπείρου κατέρρεαν και φυσικά η Ελλάδα επλήγη πολύ σημαντικά (οικονομική κρίση του 1932) και αυτό είχε και πολιτικές επιπτώσεις. Ο κόσμος της Ευρώπης ήταν αγανακτισμένος με τα τότε γεγονότα με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους ακροδεξιές κυβερνήσεις, χωρίς η Ελλάς να αποτελεί εξαίρεση, στην οποίαν ο δικτάτορας Μεταξάς ανέλαβε την εξουσία στα μέσα της εφιαλτικής δεκαετίας.

Από την κρίση στον πόλεμο
Η βασική αιτία που οδηγηθήκαμε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εκείνες οι κυβερνήσεις, όμως μία άναψε το φιτίλι: Εκείνη του Χίτλερ. Τέτοιες κυβερνήσεις, έχουν επεκτατικές βλέψεις και σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον δεν θα αργούσε κάποια να τις εκδηλώσει με εκείνη της Γερμανίας να πρωτοστατεί, η οποία δε δίστασε να συνεργαστεί με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, εκείνη του Μουσολίνι. Οι συνέπειες του πολέμου είναι γνωστές σε όλους μας, το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, τα οποία πάμε να επαναλάβουμε ως ανθρωπότητα.

Η οικονομική κρίση του 2008
Υπάρχει ένα ρητό, το οποίο λέγει ότι όποτε φτερνίζεται η Αμερική, όλος ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία. Αυτό τελικά επιβεβαιώθηκε στο έτος του 2008, στο οποίο τότε κατέρρευσε η ισχυρή τράπεζα Goldam Brothers. Οι ΗΠΑ καταφέρανε να ξεπεράσουν αυτή την κρίση, όμως όταν αυτή ήρθε στην Ευρώπη, εκείνη δεν την αντιμετώπισε όπως θα έπρεπε. Η κρίση αυτή ζημίωσε πρώτα την Ελλάδα, η οποία από το 2010 εξαιτίας της κρίσης αδυνατούσε να πληρώσει τα δάνειά της και τέθηκε σε καθεστώς επιτροπείας.

Η επιστροφή της ακροδεξιάς
Η κρίση αυτή έχει ως συνέπεια μέχρι και σήμερα οι πολίτες της Ελλάδος να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα ένεκα των περικοπών. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής κατάφερε να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να γίνει η τρίτη δύναμη του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Στο μεταξύ ακροδεξιά κόμματα ένεκα εκείνης της κρίσης έχουν κάνει τη δική τους άνοδο, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την άνοδο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Άνοδο ακροδεξιών κομμάτων είχαμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Αυστρία, τη Δανία και την Ελβετία.

Γερμανικές Εκλογές
Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ήταν οι Γερμανικές Εκλογές και τα αποτελέσματα αυτής. Η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω τον βασικό πολιτικό της αντίπαλο, αν και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα συγκέντρωσε ιστορικά χαμηλό ποσοστό. Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» σημείωσε εκρηκτική άνοδο πετυχαίνοντας το αξιοσημείωτο ποσοστό του δώδεκα τοις εκατό. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο καθώς με αυτό το γεγονός η ακροδεξιά εδραιώνεται ακόμη περισσότερο.

Προσφυγικό Ζήτημα
Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που ευνόησε την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων αλλά και το προσφυγικό ζήτημα στο σύνολό του. Το γεγονός ότι η Ευρώπη στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί αυτήν την προσφυγική κρίση γέμισε τον κόσμο με οργή αλλά και με ανησυχία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί στα άκρα λειτουργώντας περισσότερο με το συναίσθημα παρά με την λογική και δεν φταίει ο κόσμος για αυτή την άνοδο αλλά οι ίδιοι οι κυβερνώντες που αδυνατούν να βρουν μια αξιόπιστη λύση.

Τι σημαίνουν αυτά;
Όλα αυτά τα γεγονότα μόνο ανησυχητικά είναι για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο μας. Αυτά τα κόμματα δεν έχουν αλλάξει νοοτροπία και είναι υπέρμαχα της επεκτατικής πολιτικής. Για την ώρα πρωταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, αλλά αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί (οικονομική κρίση και προσφυγικό ζήτημα), χωρίς να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τότε μάλλον εις το μέλλον τα ακροδεξιά κόμματα που υπάρχουν τώρα, θα αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις στην Ευρώπη, όπως και την δεκαετία του μεσοπολέμου. Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι χειρισμοί καθόλου καλοί, ωστόσο η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν υπάρξει πολιτική βούληση. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου