Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ομοφυλοφίλων Δικαιώματα

Στην Ελληνική βουλή ψηφίστηκε η επέκταση του σύμφωνου συμβίωσης που αφορά τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Πολλές φωνές ήταν κατά και άλλες υπέρ. Μάλιστα οι τελευταίες ζητάνε και άλλα δικαιώματα όπως ο πολιτικός γάμος και η υιοθεσία για τους ομοφυλόφιλους. Τι πρέπει να γίνει; Η απάντηση στο σημερινό μας άρθρο.
 
Είναι επιλογή
Η ομοφυλοφιλία είναι μια προσωπική επιλογή του ατόμου και κατά επέκταση οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού. Οι επιλογές μας, οι απόψεις μας και τα πιστεύω μας πρέπει να είναι σεβαστά σε μια δημοκρατική κοινωνία. Δεν αξίζει καμία επιλογή μας να στηλιτεύεται από το κοινωνικό σύνολο παρά μόνο στα πλαίσια της εποικοδομητικής κριτικής. Εν κατακλείδι, η ομοφυλοφιλία είναι μια επιλογή και πρέπει να το κατανοήσει αυτό η κοινωνία και η πολιτεία.

Μεροληψία
Οι επιλογές των πολιτών δεν πρέπει να είναι σεβαστές και να αντιμετωπίζονται ισότιμα από την πολιτεία; Σαφώς ναι αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε ποτέ μέχρι πρότινος. Μέχρι και εχθές τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζονταν από το Ελληνικό Κράτος ως ζευγάρια και κατά επέκταση δεν είχαν τα ίδια νομικά δικαιώματα με ένα ετερόφυλο ζευγάρι όπως η μείωση της φορολογίας. Επομένως, το σύμφωνο συμβίωσης καλώς ψηφίστηκε.

Κοινωνική ισότητα
Το Ελληνικό Σύνταγμα έχει μια βασική αρχή, η οποία αναφέρει πως όλοι οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι αναλογικά ίσοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ανάλογα με την κοινωνική τάξη που είναι ο κάθε Έλληνας Πολίτης έχει τόσα δικαιώματα και τόσες υποχρεώσεις προς το Κράτος. Η ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών δεν υπήρχε πριν από την ψήφιση του σύμφωνου συμβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα αλλά απαιτούνται και άλλα για την πλήρη κοινωνική ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Πολιτικός γάμος
Εκτός από το σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα του πολιτικού γάμου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Αναφέρεται και πάλι από τον αρθρογράφο ότι τα δικαιώματα μεταξύ των ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών πρέπει να διέπονται από κοινωνική ισότητα. Άρα ο πολιτικός γάμος και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια πρέπει να ξεκλειδωθεί από την πολιτεία για να χαίρουν οι ομοφυλόφιλοι τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους ετερόφυλους σε πλήρες κοινωνικό και δημοκρατικό επίπεδο.

Θρησκευτικός γάμος
Σε όλα αυτά που έγραψα θεωρώ ότι υπάρχουν δύο μεγάλα "αλλά", το πρώτο είναι αυτό του θρησκευτικού γάμου. Ναι, η κοινωνική ισότητα πρέπει να υφίσταται και κατά τη γνώμη του αρθρογράφου θεμελιώνεται με το σύμφωνο συμβίωσης και με τον πολιτικό γάμο. Η θρησκεία όμως έχει κάποιους δικούς της κανόνες... Για παράδειγμα στον Χριστιανικό χώρο επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ Άρρεν και Θήλυ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πολιτεία δε μπορεί να παρέμβει στα της Εκκλησίας. Αντικειμενικά βέβαια, ο πολιτικός γάμος για τους ομοφυλόφιλους είναι αρκετός δεδομένου ότι νομικά έχει την ίδια ισχύ με τον θρησκευτικό γάμο.

Υιοθεσία
Το δεύτερο "αλλά" είναι πιο έντονο και αφορά τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Σε αυτή την παράγραφο θα γράψω λίγα διότι το θέμα αυτό θέλει ένα ολόκληρο άρθρο για να αναλυθεί και φυσικά θα γραφτεί από εμένα αλλά όχι άμεσα. Ο κύριος λόγος που δεν πρέπει να υφίσταται η υιοθεσία παιδιών από τους ομοφυλόφιλους δεν είναι κοινωνικός αλλά φυσικός. Η φύση επιτρέπει την αναπαραγωγή μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια και υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που δημιουργούνται οι ζωντανοί οργανισμοί. Η αξία της υιοθεσίας εκτός από το καλό που περιέχει, είναι και στο γεγονός ότι πράττεται από ένα ετερόφυλο ζευγάρι επειδή δε μπορεί να τεκνοποιήσει για τον οποιοδήποτε λόγο. Η διαφορά με τους ομοφυλόφιλους είναι στο γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν καθόλου παιδιά, είναι άδικο λοιπόν να απαξιώνουμε τη φύση και να ψάχνουμε λύσεις από το παράθυρο επικαλούμενοι τα δικαιώματα και την πρόοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου