Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Windows10! Υπέρ και Κατά

Πρώτο άρθρο για το μήνα Αύγουστο αλλά και με το νέο λειτουργικό σύστημα των Windows10! Η αλήθεια είναι πως αν και δεν είμαι ο πιο ειδικός, πιστεύω πως αξίζει να διαβάσετε την άποψη μου για το νέο προϊόν της Microsoft, δεδομένου ότι προέρχεται από έναν χρήστη και κατά συνέπεια από έναν πελάτη.

Πρόλογος
Τα Windows10 είναι το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Είναι σε βρεφική ηλικία, τώρα μπουσουλάει, για να καταλάβετε βγήκε σε κυκλοφορία στις 29/7. Δεν θα σκεφτόμουν να βάλω το νέο λειτουργικό, αλλά η διάθεση του είναι δωρεάν για χρήστες των Windows7,8,8.1 και η ιδέα να ανανεώσω το λειτουργικό μου σύστημα δωρεάν φάνταζε ελκυστική, κάτι που τελικά έγινε.

Πλεονεκτήματα
Νέα γραφικά: Ένας από τους λόγους που τα 10αρια αξίζουν είναι τα ανανεωμένα γραφικά, τα οποία για να λέμε την αλήθεια μοιάζουν με εκείνα των Windows8,8.1, ωστόσο για όσους είχαν τα εφτάρια πιο πριν, αποτελεί μία καλή ανανέωση.

Οθόνη εισόδου:  Ανανεωμένη είναι η οθόνη εισόδου, εκεί όπου ο χρήστης πληκτρολογεί τον κωδικό πρόσβασης του. Βέβαια το καλύτερο εδώ, είναι το γεγονός ότι μπορείτε να μπείτε και μέσω του λογαριασμού που διατηρείτε στη Microsoft και κατά συνέπεια, μπορείτε να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης πιο εύκολα.

Έναρξη: Στα λειτουργικά συστήματα Windows8,8.1 το μενού της Έναρξης καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να γίνουν δύσχρηστα για τους περισσότερους. Η Microsoft άκουσε τα παράπονα των χρηστών και πρόσθεσε μια νέα και ανανεωμένη Έναρξη, η οποία είναι πολύ εύχρηστη. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που προχώρησα στην αναβάθμιση του συστήματός μου.

Αναίρεση: Αν για κάποιο λόγο δεν σας άρεσε το νέο λειτουργικό σύστημα, μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό που είχατε πριν κάνετε την αναβάθμιση. Αν το κάνετε αυτό, θα σας εμφανιστεί ένας οδηγός απεγκατάστασης, υπάρχει επιλογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχετε το δικαίωμα απεγκατάστασης εντός 30 ημερών από τη στιγμή που κάνετε την εγκατάσταση των Windows10.

Windows Store: Αν θέλατε να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή ή κάποιο παιχνίδι, μπορούσατε να το κάνετε μόνο στη φορητή συσκευής σας, ωστόσο τώρα με τα δεκάρια μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές και παιχνίδια στον Υπολογιστή και αν έχετε κονσόλα X-box μπορείτε να τη συνδέσετε με τον υπολογιστή σας.

Microsoft Edge: Ένας νέος περιηγητής γεννιέται. Φαίνεται πως η Microsoft έλαβε μήνυμα από τους χρήστες ότι ο παλιός Ίντερνετ Explorer, χρησιμεύει μόνο για να κατεβάσει κάποιους άλλους browsers. Οι δημιουργοί των Windows10 ελπίζουν να κερδίσουν το κοινό με το νέο περιηγητή.

Cortana: Το μεγάλο ατού των Windows10 είναι η ψηφιακή βοηθός, Cortana. Με εκείνη η αλληλεπίδραση χρήστη και λειτουργικού συστήματος γίνεται πιο ζωντανή και άμεση. Δεν είναι διαθέσιμη ακόμα στην Ελλάδα, αν και αυτό θα γίνει σύντομα.

Μειονεκτήματα
Πιθανά προβλήματα: Πριν προχωρήσετε στην αναβάθμιση των Windows7,8,8.1 πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα. Συγκεκριμένα κάποιοι Drivers μπορεί να μην λειτουργούν προσωρινά, δεδομένου ότι το λειτουργικό είναι πολύ νέο.

Καθαρή εγκατάσταση: Δεν συνιστώ καθαρή εγκατάσταση, διότι θα σας ζητήσει κλειδί προϊόντος και δεν θα πιάσει αν βάλετε εκείνο που είχατε στο παλιό σας σύστημα. Προτιμήστε την αναβάθμιση.

Κατάργηση του Windows Player: Ένα από τα προγράμματα που καταργούνται με τη νέα έκδοση, είναι και το πρόγραμμα αναπαραγωγής των Windows. Θα πρέπει να στραφείτε σε τρίτα προγράμματα αναπραγωγής και το νέο πρόγραμμα που βάλανε, δε λέει και πολλά κατά την ταπεινή μου άποψη.

Κατάργηση του Windows Center: Το πακέτο προγραμμάτων του Windows Center επίσης, καταργείται με τη νέα έκδοση. Εκείνο το πακέτο έπαιζε DVD, πρόβαλλε εικόνες και αν είχε κάποιος κεραία, μπορούσε να δει τηλεόραση.

Προεπιλεγμένα προγράμματα: Με τα νέα Windows τα προεπιλεγμένα προγράμματα είναι αυτά της Microsoft, πχ ο προεπιλεγμένος browser είναι ο Microsft Edge. Για να βάλετε τα δικά σας προγράμματα πρέπει να πάτε Έναρξη--->Ρυθμίσεις--->Σύστημα--->Προεπιλεγμένες εφαρμογές.

Επίλογος
Αυτή λοιπόν είναι η γνώμη μου για το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Αξίζει να κάνετε μια δοκιμή και εσείς. Πως σας φάνηκαν τα Windows10; Πείτε στα σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου