Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Τα ιστολόγια ως δίαυλοι έκφρασης

Η πληροφορία στις μέρες μας είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Κυκλοφορεί σε αφθονία και μπορούμε να μάθουμε οτιδήποτε θέλουμε σε πέντε μόλις λεπτά! Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες βέβαια που όχι μόνο προσφέρουν πληροφορίες αλλά λένε και την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, κατά τη γνώμη μου όμως τα ιστολόγια είναι κάτι το ξεχωριστό.

«Μια σελίδα για εμένα»
Είναι πολλοί οι χρήστες το διαδικτύου που δε θέλουν μόνο να μάθουν πράγματα ή να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους στα social media, αλλά έχουν την επιθυμία να πουν την άποψή τους για τα θέματα που τους απασχολούν, για παράδειγμα άλλοι θέλουν να ενημερώσουν το κοινό γράφοντας ειδήσεις, άλλοι να σχολιάσουν τα γεγονότα, άλλοι να σατιρίσουν πρόσωπα, θεσμούς και θρησκευτικές πεποιθήσεις και άλλοι απλώς θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. Μια ιστοσελίδα λοιπόν για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά φαντάζει μονόδρομος αλλά οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν Domain Names ή να μην ξέρουν να φτιάξουν μια HTML ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να σκάσουν και άλλα λεφτά σε επαγγελματίες. Η πιο απλή λύση λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, είναι το blogging το οποίο βοηθάει τον χρήστη να επιτύχει τους σκοπούς που αναφέρω παραπάνω εντελώς δωρεάν χωρίς να είναι απαραίτητες οι γνώσεις HTML.

Πλουραλισμός
Πάρα πολλά ιστολόγια υπάρχουν σήμερα στο διαδίκτυο και ο πλουραλισμός στις απόψεις που παρουσιάζουν, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η θεματολογία ενός μπλογκ με ένα άλλο μπορεί να διαφέρει πολύ σημαντικά, για παράδειγμα ένα μπλογκ μπορεί να μιλάει για τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και ένα άλλο για τη μαγειρική! Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι πολλά ιστολόγια πραγματεύονται τα ίδια θέματα, όμως παρουσιάζουν αντικρουόμενες απόψεις και τα άρθρα που γράφονται για το ίδιο θέμα, παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους. Είναι πραγματικά γοητευτικό για τον αναγνώστη να παρακολουθεί αυτές τις ευγενείς αντιπαραθέσεις.

Ευχάριστη συνήθεια
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι το blogging είναι για χρήστες που θέλουν να γράφουν επειδή απλώς είναι μια ευχάριστη συνήθεια. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο όταν έχεις ελεύθερο χρόνο να απασχολείς το μυαλό σου και να εκφράζεις τις Δυναμικές Σκέψεις σου στο ιστολόγιό σου και να το διαβάζουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναγνώστες από το διαδίκτυο, να αφήνουν σχόλια καταθέτοντας την άποψή τους. Πολλά είναι τα ιστολόγια τα οποία, όταν δουν ότι έχουν μεγάλο τράφικ, τοποθετούν ενοχλητικές διαφημίσεις για να βγάλουν χρήματα, εγώ όμως και πιστεύω πολλοί άλλοι, δεν το κάνουμε για τα χρήματα που μπορεί να βγάλουμε από διαφημίσεις, αλλά επειδή γουστάρουμε το blogging!

Φωτισμένα γεγονότα
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει γεγονότα, τα οποία ήταν στο σκοτάδι να φωτίζονται από ιστολόγια, γεγονότα που μεγάλες σελίδες αποκρύπτουν. Είναι πολλά πράγματα που το λαϊκό κοινό δεν πρέπει να μάθει σύμφωνα με τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χάρη στα ιστολόγια όμως έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε πράγματα τα οποία δεν ξέραμε πιο πριν. Εδώ είναι ένα πραγματικό παράδειγμα: Κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν έδειξε την απεργία που κάνουν οι εργαζόμενοι γνωστής εταιρείας για να επαναπροσληφθούν και ο κόσμος δεν θα μάθαινε ότι κάνοντας μποϊκοτάζ στην εταιρεία κόκα-κόλα, θα βοηθούσε εκείνους τους εργαζόμενους. Μόνο μικρά ιστολόγια μετέδωσαν αυτή την είδηση. Είναι και πολλά άλλα γεγονότα, τα οποία μπορείτε να δείτε και μόνοι σας.

Γίνεσαι δημοσιογράφος
Έχετε δει φαντάζομαι άρθρα σε εφημερίδες, σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από επαγγελματίες δημοσιογράφους, δε νομίζετε ότι την ίδια δουλειά κάνει και ένας blogger; Θέλω να πω εδώ ότι μερικές φορές όταν είμαι στον υπολογιστή μου και γράφω δικά μου άρθρα, αισθάνομαι ένας μικρός δημοσιογράφος και όντως αν το σκεφτείτε, είναι έτσι! Η διαφορά βέβαια με έναν επαγγελματία δημοσιογράφο με έναν απλό blogger, είναι το γεγονός ότι ο πρώτος ξέρει πολύ καλύτερα πως να τοποθετηθεί, ενώ ο δεύτερος θα κάνει και κάποια λάθη, δεν θα αιτιολογήσει επαρκώς κάποια πράγματα. Πάντως εκείνο το συναίσθημα όταν γράφω, είναι πάρα πολύ ωραίο.

Το δικό μου ιστολόγιο
Αυτοί είναι οι λόγοι που το blogging με έχει γοητεύσει και έχω το δικό μου ιστολόγιο. Θα συνεχίζω να γράφω για πολύ καιρό ακόμη και ειλικρινά χαίρομαι που πολλοί αναγνώστες ανταποκρίνονται στο νέο μου εγχείρημα και διαβάζουν τα άρθρα μου, αυτός είναι και ο σκοπός ενός ιστολογίου ή και ενός αρθρογράφου: Να διαβάζονται αυτά που γράφονται. Τέλος, αν σας άρεσε το ιστολόγιό μου, πληροφορήστε τους φίλους σας για την ύπαρξή του. Η παρέα μας είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου