Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Σεβασμός στην άποψη και στην προσωπικότητα

Αναγνώστες των Δυναμικών Σκέψεων, σε αυτό το ιστολόγιο πάντα έλεγα ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει σεβασμός στις απόψεις μας και στην προσωπικότητά μας. Απόψεις του ατόμου και η προσωπικότητα αυτού συνδέονται.

Το φαινόμενο
Έχω συναντήσει το φαινόμενο «σέβομαι εσένα, αλλά όχι τις απόψεις σου». Περιττό να σας πω ότι ένιωσα προσβεβλημένος. Πως γίνεται αλήθεια να μην σέβεται κάποιος αυτά που πιστεύεις; Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι άλλο η προσωπικότητα κάποιου (το ίδιο το άτομο δηλαδή) και άλλο οι απόψεις που πρεσβεύει.

Η αδυναμία
Αυτός ο διαχωρισμός βέβαια, εκτός από αυθαίρετος, φανερώνει και κάποια αδυναμία και οι κακοπροαίρετοι θα πουν ότι αυτό τον διαχωρισμό τον χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να προσβάλλουν το άτομο, ώστε εκείνο να μην απαντήσει στις προκλήσεις, οι Δυναμικές Σκέψεις δεν θα μπούνε όμως σε αυτό σε αυτή τη λογική. Θα μείνουμε στην αδυναμία, η οποία φανερώνει αδυναμία επιχειρημάτων και για αυτό καταφεύγουν σε απαξιωτικές αναφορές.

Ο λόγος
Έχουμε φτάσει όμως στη μέση του άρθρου και το ερώτημα παραμένει. Γιατί ο διαχωρισμός «άποψη-προσωπικότητα» είναι αυθαίρετος; Γνωρίζουμε λοιπόν ότι οι απόψεις που υιοθετούμε στη ζωή μας, συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Με άλλα λόγια, η προσωπικότητά μας και κατά συνέπεια εμείς οι ίδιοι, είμαστε φτιαγμένοι από απόψεις. Αν κάποιος δεν σέβεται τις απόψεις σου, πως θα σεβαστεί εσένα; Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι απόψεις και η προσωπικότητα, είναι καλά συνδεδεμένες.

Επιτυχής διάλογος
Ένας υπέρμαχος του διαλόγου, πρέπει να σέβεται τις απόψεις του ατόμου και το ίδιο το άτομο. Έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο το οποίο λέγεται «Διάλογος», ότι ένα πράγμα που χρειάζεται για να είναι επιτυχής, είναι ο σεβασμός στην άποψη. Πως θα κάνει κάποιος διάλογο αν δεν σεβόμαστε τις απόψεις του άλλου; Δεν μπορεί να υπάρξει, ακόμα και τα καλύτερα επιχειρήματα να έχει κάποιος.

Προσωπικές αναφορές
Σε παλαιότερο άρθρο πάλι το οποίο λεγόταν «Η αντίθετη άποψη», είπα ότι οι αναφορές επί προσωπικού, μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε έναν διάλογο. Το θέμα βέβαια είναι ότι αν κάποιος δεν σέβεται τις απόψεις σου, είναι θέμα χρόνου να κάνει και καμιά αναφορά επί προσωπικού και τότε... ζήτω που καήκαμε. Να μια απόδειξη λοιπόν που επιβεβαιώνει ότι προσωπικότητα και απόψεις συνδέονται.

Ρητό αρθρογράφου
Από αυτές τις διαπιστώσεις λοιπόν επιβεβαιώνεται το εξής ρητό: Αν δεν σέβεσαι τις απόψεις του άλλου, τότε δεν σέβεσαι ούτε τον ίδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου