Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Τα δύο Άκρα

Αναγνώστες των Δυναμικών Σκέψεων, σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναφέρονται στα δύο Άκρα. Ποια είναι όμως αυτά; Φυσικά μιλάμε για την Άκρα Δεξιά και την Άκρα Αριστερά. Όταν λέμε για δύο άκρα, αναφερόμαστε στον πολιτικό χώρο. Είναι θεμιτό να ασπάζεται κάποιος όποια ιδεολογία θέλει εκτός φυσικά των άκρων που μόλις αναφέραμε. Πάμε να δούμε τα άκρα αυτά αναλυτικά στο παρόν άρθρο.

Άκρα Δεξιά
Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος πρεσβεύει όπως αναφέρει τον Πατριωτισμό. Δηλαδή ότι το Έθνος και οι αξίες του είναι πάνω από όλα. Θα μου πείτε, αυτά πιστεύει και η δεξιά γενικότερα. Η διαφορά της άκρας δεξιάς με την απλή δεξιά, είναι το γεγονός ότι, όχι μόνο πιστεύει ότι το Έθνος είναι πάνω από όλα, αλλά και το γεγονός ότι επιδιώκει πάση θυσία να αποκτήσει με πόλεμο όσα εδάφη γίνεται. Μάλιστα η άκρα δεξιά δηλώνει υπέρ των αυταρχικών καθεστώτων και επίσης θεωρεί ότι το Έθνος, είναι ανώτερο από τα υπόλοιπα. Το δόγμα όλων των δεξιών είναι: «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια.»

Άκρα Αριστερά
Ο δεύτερος πολιτικός χώρος με τον οποίο ασχολούμαστε σήμερα, είναι η άκρα αριστερά. Σε εκείνον τον πολιτικό χώρο θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νόμοι και οι κοινωνίες πρέπει να είναι αταξικές, ώστε να καταπολεμηθεί κάθε μορφής ανισότητα. Η άκρα αριστερά τάσσεται κατά της εξουσίας και θεωρεί ότι για να έχουμε μια αταξική κοινωνία και μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας πρέπει να γίνουν μεγάλες επαναστάσεις για να ανατραπούν οι εξουσίες. Η έννοια «Έθνος» και αξίες του Έθνους, όπως οι θρησκευτικές δοξασίες για την αριστερά γενικότερα δεν έχουν και τόση σημασία. Πάγια θέση της αριστεράς, είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους. Οι αριστεροί έχουν το εξής δόγμα: «Ζούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη.». Αυτό το οποίο διαφοροποιεί την άκρα αριστερά με την απλή αριστερά, είναι το γεγονός ότι η απλή αριστερά πιστεύει ότι για να πετύχει τον σκοπό της, θα το καταφέρει αναλαμβάνοντας την εξουσία και όχι ανατρέποντας την.

Προσφορά των άκρων
Ερωτάται ο συγγραφέας του άρθρου: Τι καλό προσέφεραν τα άκρα στην ιστορία και στα Έθνη, όπου ανέλαβαν την εξουσία; Η απάντηση είναι η εξής: «Κανένα καλό, μόνο κακά και δεινά από όπου πέρασαν.»

Τα άκρα στην Ιστορία
Μεγάλη σημασία έχουν τα άκρα στην ιστορία. Σε αυτή την παράγραφο, θα δούμε δύο ιστορικά γεγονότα. Το πρώτο, όπου εφαρμόστηκε η Άκρα Δεξιά και το δεύτερο, όπου εφαρμόστηκε η Άκρα Αριστερά.

Η Άκρα Δεξιά στη Γερμανία
Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1933 συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας, ο Αδόλφος Χίτλερ, εκλέγεται από τον Γερμανικό Λαό Καγκελάριος και σχηματίζει κυβέρνηση. Το ναζιστικό και ακροδεξιό κόμμα αρχίζει τις διώξεις των Εβραίων, των ομοφυλοφίλων και άλλων μη αποδεκτών από την άκρα δεξιά ατόμων, μάλιστα όσοι διαφωνούσαν με τις θέσεις του ναζιστικού κόμματος φυλακίζονταν. Η Γερμανία ζούσε ένα διδακτορικό καθεστώς με πρόσχημα κοινοβουλευτισμού. Το ναζιστικό κόμμα, ύστερα καταφέρνει με νόμο στη βουλή να θέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης μη νόμιμα, έχοντας εγκαθιδρύσει το ναζιστικό κόμμα, Δικτατορία με τη βούλα του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ο Χίτλερ, ψηφίζει νόμους υπέρ του και δίνει στον εαυτό την απόλυτη εξουσία. Τέλος, το ναζιστικό κόμμα βρήκε συμμαχίες, όπως εκείνη των Ιταλών και η Γερμανία ξεκίνησε πόλεμο, εισβάλλοντας στην Πολωνία, το 1939. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά...

Η Άκρα Αριστερά στη Ρωσία
Η Ρωσία, γνώρισε τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο το 1917. Τότε εγκαθιδρύθηκε το πρώτο Σοσιαλιστικό σύστημα, την εξουσία τότε, την είχε το κόμμα των Μπολσεβίκων. Αν και την άκρα αριστερά την γνώρισε αρχικά ο Λένιν στη Ρωσία, εκείνος που την εδραίωσε και την ανέπτυξε, ήταν ο Στάλιν, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία το 1927. Το 1936, ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά, καθώς ο Στάλιν, έχοντας την απόλυτη εξουσία, εξόρισε και εκτέλεσε πολιτικούς του αντιπάλους, θεωρώντας τους ως εχθρούς του λαού. Το μεγάλο μειονέκτημα της άκρας αριστεράς στη Ρωσία, είναι το γεγονός ότι η ελευθερία λόγους ήταν ανύπαρκτη. Μάλιστα αν κάποιος διαφωνούσε, εκτελούταν στο εκτελεστικό απόσπασμα! Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας πολίτης της τότε Ρωσίας δεν είχε το δικαίωμα να έχει θρησκευτικές πεποιθήσεις, εξορίζονταν και εκείνοι. Τελειώνοντας αυτή την παράγραφο, το 1941 ως το 1945 ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε Γερμανία και Ρωσία με επικράτηση της τελευταίας. Δυστυχώς πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και πάρα πολλοί τραυματίστηκαν.

Συμπέρασμα
Διαβάζοντας αυτά, αναγνώστες, θα επιλέγατε μία από αυτές τις δύο πολιτικές; Θα γινόσασταν υποστηρικτές των Άκρων; Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όπου πέρασαν τα δύο άκρα, μόνο κακό προκάλεσαν, αν εξαιρέσουμε φυσικά τις οικονομικές διευκολύνσεις που προσέφεραν και οι δύο πολιτικοί χώροι, κυρίως εκείνος της άκρας αριστεράς. Τέλος, θεωρώ ότι αν πάρουμε τα καλά στοιχεία της απλής δεξιάς και αριστεράς, θα σχηματίσουμε την τέλεια ιδεολογία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου