Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι πληγές της ΕΡΤ

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ξεκινάει σε λίγο καιρό, καθώς δεν ήταν δυνατή η εκκίνησή της τη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο, αντίθετα συνεδρίασε η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής για το προτεινόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Τα τελευταία νέα όμως δεν είναι και τόσο καλά γιατί όπως μας πληροφορεί η επικαιρότητα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη των περιφερειακών σταθμών, το αυτοδιοίκητο της ΕΡΤ3 και η ανεξαρτητοποίηση της ΕΡΤ από την Digea. Αυτές είναι οι πληγές που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση όταν και την έκλεισε.

Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ
Τον πρώτο καιρό μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, υπήρχε μεγάλη αντίδραση από την κοινωνία και είχαν ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις, πολίτες και εργαζόμενοι. Την επόμενη μέρα μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου φορέα πολύ καλύτερου (τρόπος του λέγειν) από τον προηγούμενο. Αυτός ο φορέας όμως είναι αρκετά μικρότερος από την ΕΡΤ καθώς χρησιμοποιεί μόνο δύο κανάλια εκπομπής, καταργήθηκε σχεδόν όλη η περιφέρεια και εξέπεμπε από... Digea! Ο νέος φορέας δηλαδή ήταν αρκετά μικρότερος γιατί εκτός των άλλων, ούτε δορυφορικό κανάλι είχε για τον απόδημο Ελληνισμό. Ο φορέας δηλαδή του πρώην Πρωθυπουργού δεν ήταν ούτε η μισή ΕΡΤ που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Αυτές λοιπόν είναι οι περίφημες πληγές που άφησε το κλείσιμο.

Υποδομές της ΕΡΤ
Κανένας δεν αμφισβητεί, ακόμα και οι επικριτές της ότι η ΕΡΤ είχε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο, απείρως μεγαλύτερο από τα ιδιωτικά κανάλια. Το θέμα βέβαια, είναι ότι πολλά κτήρια της ΕΡΤ είτε έχουν βγει για πώληση, είτε ανήκουν στο υπουργείο οικονομικών. Δηλαδή η νέα ΕΡΤ ξεκινάει με πολύ λιγότερες υποδομές. Θα έχουμε δηλαδή έναν φορέα νάνο;

Περιφερειακοί Σταθμοί
Στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας έπεσε και το θέμα των περιφερειακών σταθμών. Οι αρμόδιοι για την ΕΡΤ είπαν ότι δεν είναι βέβαιοι για το αν θα ανοίξουν όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να μην έχουμε όλους τους περιφερειακούς πριν το κλείσιμο. Το θέμα όμως είναι ότι ένα από αυτά που ξεχώριζαν την ΕΡΤ ήταν αυτό ακριβώς! Η φροντίδα της για την περιφέρεια! Ελπίζω να επανέλθουν όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί αν και γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι.

Κανάλι για τους απόδημους
Πριν κλείσει η ΕΡΤ, υπήρχε και ένα κανάλι για τον απόδημο Ελληνισμό, το οποίο ήταν από τα λίγα πράγματα που κρατούσε τους Έλληνες της ξενιτιάς συνδεδεμένους με τη μαμά πατρίδα. Ο φορέας που ακολούθησε μετά το κλείσιμο δεν σκέφτηκε καθόλου τον απόδημο Ελληνισμό και αυτή είναι άλλη μία πληγή που είχαμε μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εκφράζω την ανησυχία μου, διότι η επαναλειτουργία αυτού του καναλιού δεν είναι στις προτεραιότητες του φορέα.

Εξάρτηση από τη Digea
Ο φορέας που δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν χρησιμοποιούσε τις δικές του υποδομές για να εκπέμψει αλλά πλήρωνε και πληρώνει 1,5 εκ. ευρώ στη Digea για να διανέμει το σήμα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να εξαρτάται από τους ιδιώτες και όμως το κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα, μαθαίνουμε από τους αρμόδιους ότι η ΕΡΤ θα απεξαρτηθεί από την Digea το... 2016!!! Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε δηλαδή! Πρέπει η ΕΡΤ να παρέχει το δικό της σήμα στον εαυτό της και να μην έχει ανάγκη καμία Digea, να μην κρέμεται το κράτος από τους ιδιώτες.

Διανομή του ανταποδοτικού
Κάτι το οποίο δεν σκοπεύει να σταματήσει η κυβέρνηση, είναι ο τρόπος διανομής του ανταποδοτικού τέλους. Θυμίζω ότι ο τωρινός φορέας δίνει 100 εκ. ευρώ για το χρέος και λειτουργεί σαν φόρος, δεν πάει δηλαδή όλο το ανταποδοτικό τέλος στον φορέα για να αναπτυχθεί. Για να έχουμε μια ΕΡΤ μεγάλη πρέπει όλο το ανταποδοτικό τέλος να πηγαίνει στον φορέα για να λειτουργήσει πλήρως.

Κατάληξη της ΕΡΤ
Μετά από αυτά τα ζητήματα που σας παρουσίασα αναρωτιέμαι αν θα έχουμε ΕΡΤ ή κανένα υποκατάστατο όπως συμβαίνει από τότε που έκλεισε μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση δεν είχε μόνο υποχρέωση να ανοίξει τον φορέα που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε αλλά τον επαναφέρει στο προσκήνιο των μέσων ενημέρωσης, να είναι εκείνος ο μεγάλος ανταγωνιστής των ιδιωτικών καναλιών που θα είναι ένα βήμα μπροστά από αυτά και όχι ο φτωχός συγγενής των ιδιωτών που θα εξαρτάται από αυτούς για να βγάζει ο δημόσιος φορέας το πρόγραμμά του. Ελπίζω η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα ζητήματα όσο πιο σύντομα γίνεται, διότι κακά τα ψέματα. Η ανησυχία όλων μας είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου