Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Περί επανόδου της ΕΡΤ

Ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό ότι η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ανοίγει την Δευτέρα που μας έρχεται. Πολλές απόψεις ακούγονται και οι περισσότερες έχουν κομματικά γυαλιά. Οι Δυναμικές Σκέψεις ρίχνοντας μια αντικειμενική ματιά στα γεγονότα, σας παρουσιάζουν το σημερινό άρθρο.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ
Αποτελεί ένα πλήγμα στην Δημοκρατία, διότι κανένας Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει έτσι αυθαίρετα Δημόσιους Οργανισμούς με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η συγκεκριμένη μάλιστα που αφορούσε την ΕΡΤ δεν κυρώθηκε ποτέ και δεν πέρασε από τη Βουλή! Μιλάμε δηλαδή για μία παράνομη και κατάφωρη άδικη ενέργεια. Βέβαια οι λόγοι που μας παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι βάσιμοι αλλά φυσικά, εξηγήσαμε τον λόγο που δεν έπρεπε να κλείσει.

Η επανασύσταση της ΕΡΤ
Προσωπικά, όχι μόνο είμαι υπέρ της επανασύστασης της ΕΡΤ αλλά ουσιαστικά είναι η αποκατάσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ που έχασαν το ψωμί τους. Πρέπει να τονίσω όμως ότι δεν θέλω μία ΕΡΤ παθητική και να χαϊδεύει τα αυτιά της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά έναν δημόσιο φορέα πλουραλιστικό και να φιλοξενεί όλες τις απόψεις. Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε πάλι τον προηγούμενο φορέα και να έχουμε μια κατευθυνόμενη ενημέρωση όπως συμβαίνει με τα ιδιωτικά κανάλια.

Σταθμοί, Μουσική, Αρχείο
Ο τίτλος της παραγράφου αναφέρεται στο γεγονός ότι για να θεωρήσουμε ότι έχουμε επανασύσταση της ΕΡΤ, πρέπει να επανέλθουν όλα τα κανάλια, όλα τα ραδιόφωνα, τα μουσικά σύνολα, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» και φυσικά το Αρχείο, το οποίο πρέπει να εμπλουτιστεί και να παραμείνει στα χέρια του κράτους. Για να επανέλθουν λοιπόν όλα αυτά πρέπει να έχουμε όλη την περιουσία της ΕΡΤ, η οποία να είναι γίγαντας και όχι νάνος.

Το ΔΣ διορίζεται από...
Καθώς λέμε για μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και πλουραλιστική και ελπίζουμε με αυτή την κυβέρνηση σε κάτι καλύτερο, έρχεται εκείνο το νομοσχέδιο το οποίο λέει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Επικρατείας! Από άνθρωπο δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης! Πως να είναι ανεξάρτητος ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας; Γυρίζουμε δηλαδή πίσω στο παρελθόν; Δεν υπάρχουν πιο αξιοκρατικοί και αντικειμενικοί τρόποι διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου;

Το νέο ΔΣ
Αν ο τρόπος διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου μας προδιαθέτει αρνητικά, τότε τι να πούμε και για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο; Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης τα δύο από τα εφτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να διορίζονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με μυστική ψηφοφορία, διότι πρέπει να εκπροσωπούνται στη Διοίκηση. Αυτό το οποίο με προβληματίζει και όχι μόνο εμένα αλλά και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ open είναι το πρόσωπο του Λάμπη Ταγματάρχη για Διευθύνοντα Σύμβουλο. Τι μπορεί να αλλάξει στη νέα ΕΡΤ με ανθρώπους που συνέβαλαν στο να μην είναι ανεξάρτητη;

Ο Αγώνας
Άξιος σεβασμού είναι και ο αγώνας των εργαζόμενων της ΕΡΤ open. Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν επιδίωκαν μόνο να πάρουν την εργασία τους πίσω αλλά αγωνίζονται και για μια ανεξάρτητη ΕΡΤ άξια σεβασμού στον κάθε πολίτη. Δεν αγωνίστηκαν για μια ΕΡΤ, η οποία θα είναι φερέφωνο της κυβέρνησης. Αν η ΕΡΤ δεν γίνει όπως την ονειρευόμαστε, τότε αυτός ο αξιέπαινος  αγώνας των 23 μηνών πήγε για το τίποτα. Ελπίζω να μην το αφήσουμε να συμβεί.

Η Ελπίδα
Διατηρώ ωστόσο την ελπίδα μου, ότι η νέα ΕΡΤ που θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι αντικειμενική και υπέρ του λαού μας και θα εκφράζει τον λαό μας. Μην ξεχνάμε ότι αυτός είναι ο εργοδότης της ΕΡΤ και απαιτεί από αυτήν τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορεί να διαθέσει. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα μεγάλο, ανεξάρτητο, πλουραλιστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου