Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πρωταπριλιά

Προσοχή στις φάρσες! Σήμερα έχουμε Πρωταπριλιά! Την 1η Απριλίου συνηθίζεται να λέμε κάποια ψέματα ή να κάνουμε φάρσες στους φίλους και συγγενείς μας ή ακόμα και στον εργοδότη μας. Η ιστορία αυτού του εθίμου βέβαια είναι λίγο σκοτεινή. Ενδιαφέροντα πράγματα για την Πρωταπριλιά θα δείτε σήμερα εδώ.

Προέλευση (με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια)
Όπως ανέφερα παραπάνω η προέλευση της πρωταπριλιάς μας είναι λίγο σκοτεινή. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως προήλθε αυτό το έθιμο αλλά οι επικρατέστερες εκδοχές είναι δύο.

Εκδοχή Πρώτη
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Εκδοχή Δεύτερη
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Η Πρωταπριλιά σήμερα
Η Πρωταπριλιά σήμερα γιορτάζεται με την ίδια συχνότητα, ακριβώς όπως ξεκίνησε. Πολλοί λένε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουν τον φίλο τους ή τον συγγενή τους. Προσωπικά να σας πω την αλήθεια την έχω πατήσει πολλές φορές, αφού ξεχνάω τι μέρα είναι σήμερα. Σήμερα επίσης γίνονται και πρωταπριλιάτικες φάρσες, αυτές μπορεί να είναι απλές πλάκες που γίνονται και άλλες μέρες αλλά την 1η Απριλίου έχουν τη σωστή αφορμή. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να καλέσει την άμεση δράση, να κάνει φάρσα σε ένα κανάλι ή απλώς κάποιες απλές και φιλικές φάρσες.

Η χειρότερη μέρα για τους Καθηγητές
Η 1η Απριλίου είναι κατά την γνώμη μου η χειρότερη μέρα για τους καθηγητές. Οι μαθητές πατάνε στην τέλεια αφορμή για πλάκες στους καθηγητές τους. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως το ότι οι μαθητές μπορούν να κρυφτούν για να νομίζει ο/η δάσκαλος/α ότι οι μαθητές έχουν φύγει. Τέτοιες φάρσες μπορείτε να βρείτε σε βίντεο στο διαδίκτυο.

Προσοχή στις φάρσες
Κλείνοντας αυτό το άρθρο συστήνω προσοχή στις φάρσες! Να μένετε πάντα σε επιφυλακή! Καλό Μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου