Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ενδοσχολική Βία

Ενδοσχολική Βία. Τι είναι; Πως αντιμετωπίζεται και τι κάνουν άραγε οι γονείς; Αυτά θα δούμε μαζί σήμερα. που ξέρετε; Μπορεί και να σας φανεί χρήσιμο για εσάς τους γονείς, φυσικά αυτό το άρθρο θέλω να το παρακολουθήσουν και παιδιά, θύματα και θύτες για να μπουν σε σκέψεις και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα οι θύτες που ταλαιπωρούν. Ακολουθούν τέσσερις παράγραφοι σε αυτό το άρθρο. Καλή ανάγνωση.

Τι είναι η Ενδοσχολική Βία
Η βία στα σχολεία στις μέρες μας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια, ενώ στα λύκεια υποχωρεί δραματικά. Μπορούμε να πούμε ότι «Ενδοσχολική βία» είναι αυτή που στα σχολεία γίνονται κάποιες κατακριτέες πράξεις, όπως για παράδειγμα κοροϊδία σε κάποια παιδιά πχ «Εγώ είμαι πιο δυνατός από εσένα», «Είσαι χαζός» και άλλα τέτοια πολλά, επίσης εμφανίζεται και με την μορφή χειρονομιών, όπως για παράδειγμα στην σχολική αίθουσα ο πίσω να πειράζει τον μπροστά με τον στυλό του ή ακόμα χειρότερα τα παιδιά να χτυπάνε άλλα παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν αυτοί που ασκούν βία σε παιδιά, δηλαδή οι θύτες και αυτοί που την δέχονται, τα θύματα. Θα αναλύσουμε τα προφίλ των θυμάτων και των θυτών στις παραγράφους που ακολουθούν.

Θύτες
Οι θύτες είναι αυτοί που ασκούν βία στα θύματα με τους τρόπους που σας είπα παραπάνω. Συνήθως είναι άτομα τα οποία αισθάνονται ένα κόμπλεξ ανωτερότητας, δηλαδή πιστεύουν ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι κατώτεροι και ξεσπούν με την βία, είτε την λεκτική είτε την ψυχολογική. Είναι άτομα τα οποία κατά 90 τα εκατό πιστεύω δεν έχουν πάρει την σωστή ανατροφή από το σπίτι, αξίζει να σημειωθεί όμως ότι θύματα μπορούν να γίνουν θύτες ώστε να νιώσουν ανώτεροι αλλά και για να εκδικηθούν.

Θύματα
Τα θύματα είναι αυτοί που δέχονται βία από τους θύτες. Είναι άτομα τα οποία κοιτάνε τη δουλειά τους και δεν προκαλούν και προσπαθούν να τα έχουν καλά με όλους, συνήθως όμως είναι παιδιά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν επαρκώς τον εαυτό τους καθώς και λίγο ως πολύ μοναχικά με αποτέλεσμα να ασκείται βία πάνω τους με τους τρόπους που είπα στην πρώτη παράγραφο.

Τρόποι αντιμετώπισης
Φυσικά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου. Τα θύματα μπορούν να απευθυνθούν στον εφημερεύοντα καθηγητή ώστε να επιβάλει την τάξη, αν και θα ήταν καλύτερο να επέμβει από μόνος του ο εφημερεύοντας καθηγητής. Αν τα περιστατικά σχολικής βίας συνεχίζονται πάνω σε ένα άτομο πρέπει το ίδιο το παιδί να απευθυνθεί στους γονείς του, ώστε να το συμβουλέψουν, μετά πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να απευθυνθούν στο σχολείο ώστε οι καθηγητές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να επιβληθούν και κάποιες τιμωρίες προφανώς. Το Υπουργείο Παιδείας επίσης θα ήταν καλό να προσλάμβανε παιδικούς ψυχολόγους στα σχολεία ώστε να δώσουν θάρρος στο θύμα. Ένα άλλο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει το Υπουργείο Παιδείας είναι να δείξει κάποιες διαφημίσεις στην τηλεόραση που να αποτρέπει τα παιδιά να ασκούν σχολική βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου