Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Διάλογος

Το ιστολόγιο ξεκινά τις εργασίες του με τον «Διάλογο». Όλοι στην ζωή μας έχουμε κάνει διαλόγους με άτομα που αγαπάμε, με συνεργάτες μας, ακόμα και με αγνώστους στο διαδίκτυο, ακόμα και η ανάρτηση ενός άρθρου από ένα ιστολόγιο είναι το ξεκίνημα ενός διαλόγου. Το ερώτημα είναι, οι διάλογοι που κάνουμε είναι ποιοτικοί; Εκπληρώνουμε τον σκοπό που έχει ένας διάλογος και ποιος είναι αυτός; Αυτό το άρθρο τα εξηγεί αναλυτικά.

Ορισμός του Διαλόγου
Πρώτα, πρώτα πρέπει να δούμε τι είναι ο διάλογος. Ο διάλογος πραγματοποιείται όταν δύο ή περισσότερα άτομα έχουν μια διαφωνία και θέλουν να την λύσουν, για να την λύσουν όμως πρέπει αυτά τα άτομα να παραδεχτούν τα σφάλματα που έχουν οι απόψεις τους, δηλαδή να κάνουν υποχωρήσεις και να δεχτούν τα σωστά επιχειρήματα που έχουν οι απόψεις τους, έτσι δημιουργείται μια τρίτη άποψη, η λεγόμενη χρυσή τομή, δηλαδή με μια σειρά «ο διάλογος έχει σκοπό να ανακαλύψει την αλήθεια πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.»

Προϋποθέσεις
Πόσες φορές άραγε, ειδικά εμείς οι Έλληνες ξεκινήσαμε να κάνουμε έναν διάλογο αλλά το μόνο που καταφέραμε ήταν να σφαχτούμε, δηλαδή να τσακωθούμε και να μειώσουμε τον άλλον και να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε την δικιά μας άποψη; Αυτό ονομάζεται ένας διάλογος κατωτάτου επιπέδου, δηλαδή ένας αποτυχημένος διάλογος. Για να είναι ένας διάλογος επιτυχημένος πρέπει όπως έγραψα και στην προηγούμενη παράγραφο, τα άτομα που συμμετέχουν να είναι διαλλακτικά και να υποχωρούν όταν πρέπει, μια άλλη προϋπόθεση είναι το θέμα της συζήτησης, δεν μπορεί το θέμα να είναι κάτι προφανές, μια γενική αλήθεια ας πούμε παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι η Γη γυρίζει και έχει αποδειχτεί, δεν γίνεται να διαφωνήσει κάποιος και να πει ότι δεν γυρίζει, θα τον περάσουν για τρελό, ένα θέμα όμως που μπορεί να συζητηθεί είναι η πίεση των εφήβων από την καθημερινότητά τους ή για το αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες. Τρίτη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παιδείας, πολλοί διάλογοι περιέχουν βρισιές και μειώνουν τον άλλον σε περίπτωση που τους τελειώσουν τα επιχειρήματα, δεν μπορεί να γίνει διάλογος αν ένα από τα άτομα που συμμετέχουν είναι αγενές και δεν σέβεται τους συνομιλητές του, φανερώνει έλλειψη παιδείας και επίσης ο διάλογος λέγεται αποτυχημένος. Αν τα ακολουθήσουμε αυτά που σας γράφω θα έχουμε πολλούς επιτυχημένους και ποιοτικούς διαλόγους.

Χρυσή Τομή
Στο άρθρο αυτό, ανέφερα πιο πάνω την χρυσή τομή. Χρυσή τομή ονομάζεται η λύση σε ένα πρόβλημα, ένας συμβιβασμός ή η τρίτη άποψη που προέκυψε από έναν διάλογο. Αν σε έναν διάλογο που πραγματοποιήσατε με ένα άτομο ή άτομα της οικογένειας σας ή με έναν φίλο ή φίλους σας, υπήρξε χρυσή τομή, τότε ο διάλογος σας είναι 100% επιτυχημένος.

1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα σχετικά με τον διάλογο. Συμφωνώ με τα παραπάνω, για να επιτευχθεί η ''χρυσή τομή'' θα πρέπει ακόμη ο διάλογος πρώτον, να μή γίνεται μονόλογος, ιδιαίτερα όταν ο άλλος απαντά με μικρά- μικρά μηνυματάκια πρίν ακόμη πάρει απάντηση από το πρώτο μήνυμα....Καί δεύτερον, να μή κάνουμε παρεμβάσεις με διαφορετικά θέματα προκειμένου να ικανοποιήσουμε το εγώ μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή